3D-SKANNING

Hej, mitt namn är Eddie Sarenhag. Jag arbetar med de visuella områdena i Tellway, så som VFX & 3D. Det är något jag älskat länge, och har alltid varit djupt fascinerad över hur man kan använda 3D och effekter på innovativa och kreativa sätt.

För 3D-skanning använder vi i Tellway oss av metoden fotogrammetri. Det är en effektiv metod där man med hjälp av hundratals, ibland tusentals foton, kan digitalt återskapa ett verkligt objekt i 3D.

Möjligheterna med vad man sedan gör med dessa 3D-objekt är oändliga. Digitala visningar, interaktiva objekt, visuella effekter i film, spel… fantasin sätter gränsen.

Att 3D-skanna gamla objekt och byggnader ger oss också möjligheten att bevara deras detaljer och struktur för framtida generationer.

Användningsområden

  1. Arkeologi & Kulturarv

    • Dokumentera genom digitalisering av fynd, skapa digitala arkiv för forskning och presentation, samt möjliggöra 3D-utskrift och användning i VR-applikationer.

  2. Konst & Kultur

    • Skapa digitala kopior av konst och kulturobjekt för olika ändamål, inklusive gjutning 3D-utskrift, bevaring och arkivering.

  3. Underhållning (Film & Gaming)

    • Använd 3D-skanning för att skapa modeller för VR- och AR-applikationer inom spel och film.

  4. Reverse Engineering

    • Återskapa skadade delar eller digitalisera prototyper genom 3D-skanning.

  5. Produktscanning

    • Generera 3D-modeller av befintliga produkter för marknadsföringsanimationer.

Antika objekt från Amazonas djungel

I september fick vi möjligheten att hjälpa till med 3D-skanningen av gamla objekt från olika indianstammar i Amazonas djungel.

De digitaliserade objekten ska användas till digital förvaring och research av ett museum i Brasilien. Mycket spännande!

Viktigt för att bevara historia.

Just den här tekniken är vad vi ser som framtiden, och tror kommer vara en väldigt viktig del i bevarande av världens historia.

I produktionen av vår kortfilm “När all musik tystnar” använde vi oss av 3D-skanning för att återskapa Morfars vardagsrum i en digital miljö.

På bilden kan man se hur vardagsrummet såg ut när det återskapades i 3D-programmet (och spelmotorn) Unreal Engine 5. I programmet ställs de olika modellerna ut och ljussätts så resultatet ska likna det riktiga vardagsrummet från den verkliga inspelningsplatsen så mycket som möjligt.

3D-skanning i filmskapande

Den verkliga kameran kopplas till en virtuell kamera.

Med den genombrytande tekniken inom Virtuell Produktion genomförs en ICVFX (In-Camera Visual Effect). Detta är en relativt ny teknologi som Tellway Pictures har arbetat med. Utifrån vad vi känner till så kan vi även vara de första, eller åtminstone bland de första i hela Sverige som använt sig av denna teknik i en produktion. Den digitala versionen av vardagsrummet projekteras på en duk och ersätter filmens traditionella green screen för att uppnå denna visuella effekt.

Effekten i fråga händer när Saga, i vår kortfilm “När all musik tystnar", spelar på sin bortgångne morfars piano och börjar drömma sig tillbaka till när han levde. Samtidigt som Saga tänker sig tillbaka förändras rummet bakom henne och ser plötsligt ut som rummet gjorde när morfar levde.

KOLLA IN VIDEON OM HUR VI ARBETADE MED 3D-SKANNING I KORTFILMEN!

Här ett objekt som 3D-skannades i samband med digitaliseringen av morfars vardagsrum i kortfilmen “När all musik tystnar”.

Bland annat skannades fåtöljen som morfar sitter i, morfars tavla och staffli skannades också. Några andra viktiga föremål som även skannades är huvudkaraktären Sagas två gosedjur, hennes kanin och elefanten “Tjopän”.

Morfars vardagsrum

Eller kanske bara nyfiken på att få veta mer?

Tveka inte att kontakta Eddie direkt och ställ frågor, eller bolla kring idéer och uppdrag inom 3D och digitalisering som Tellway kan hjälpa dig med.

Kontakta direkt på: eddie@tellwaypictures.se

Är du intresserad av digitalisering?